Restorani “Zrno soli” iz Splita i “il Ponte” iz Trogira dobitnici su Zlatnih plaketa Michelin za gastronomsku kreativnost za 2023. godinu, koje se po prvi puta dodjeljuju u Hrvatskoj.
Zlatne plakete uručene su sinoć u Splitu u organizaciji Hrvatske turističke zajednice koja je hrvatski partner globalnom vodiču za razvoj gastronomije Michelinu.
Voditeljica restorana “il Ponte” iz Trogira Marija Šego ponosna je na Michelinovu Zlatnu plaketu.
“Novi smo restoran koji radi tek tri godine i nastojimo se prilagoditi i domaćim i stranim gostima tako da tri puta godišnje mijenjamo meni”, rekla je.
Kao osvajanje Lige prvaka
Vlasnik restorana “Zrno soli” u Splitu Ivo Vrdoljak rekao je da mu Zlatna plaketa Michelin jako mnogo znači.
“Zlatna plaketa Michelina ima tako veliku važnost u gastronomiji kao što je to primjerice u nogometu osvajanje Lige prvaka!”, kazao je Vrdoljak.
Raj za gastronomiju
Hrvatska je ovime postala sedma država u svijetu kojoj se dodjeljuju Michelinove zlatne plakete. To su još: Španjolska, Njemačka, Francuska, Austrija, Italija i Portugal.
Činjenica da su dobitnici Zlatnih plaketa iz Splita i Trogira govori o ubrzanom razvoju gastronomije u tom dijelu Dalmacije. Najavljeno je da će ubuduće dodjele Michelinovih Zlatnih plaketa postati tradicionalne i u Hrvatskoj.