U gradiću nedaleko Rijeke Kastvu, na brežuljku visokom 365 metara s pogledom na Kvarnerski zaljev smješten je Bistro Oštarija Fortica u prostorima stare zgrade iz 19. stoljeća u čijem se prizemlju desetljećima nalazi restoran.
U Kastvu je peto godišnje doba – vrijeme maškara koje svake subote privlače veliki broj ljubitelja odlične zabave pod maskama, Željko Markus je svoj jelovnik prilagodio upravo maškarama te se uz standardna jela zbog kojih ljudi dolaze iz Zagreba može kušati juha od telećeg repa, teletina ispod peke s kiselim zeljem i gulaš od magarca s domaćim njokima.
Za predjelo, hrskava focaccia (ručno rađena,netom ispečena) s carpacciom od boškarina sa svježim maslinovim uljem i kremama od jabuke i cimeta te zimske brusnice u crnom vinu.
“Kvarnerska kombinacija kobasica, kiselog tijesta i kruha u mojoj su kreaciji ravioli punjeni kobasicama s umakom od kiselog zelja i slanine. Raviole radimo ručno svakog dana, a punimo ih sezonski. Iako se na prvu čini hrabro pojesti paštu s umakom od kiselog zelja kojeg mnogi jedu kao prilog, pustna pašta je ono nešto što naši gosti obožavaju ove zime“, kaže Željko Markus.
U pustnom meniju dolazi i juneća koljenica, 48 sati sporo pečena u roštilju green egg (zatvoreni sustav) stabiliziranom u crvenom vinu od kojeg nastaje umak za domaće njoke.
„Pustni jelovnik završava laganom slasticom koja se poslužuje u čašama, a u kojoj se spajaju kreme, sezonsko voće i domaći crumble. U vrijeme Pusta, do 04.03.2025. peku se i krafnice po receptu naših nona“, ističe Željko.
Pripremio: Tomislav Radić
Foto: Nikola Zoko