Vinar Martin Jušta iz Čepelovca kod Đurđevca početkom 2001. kupio je 1500 trsova pretežito sorte škrlet na području Budrovac-Molvice u đurđevačkom kraju. Tijekom godina obnavljao je stari vinograd a 2017. zasadio nove loze u Čepelovcu i Belevinama među kojima je najznačajnija piwi sorta Solaris sa oko 1200 loza.
Među 5000 trsova danas su 1000 graševine, 700 škrleta, 400 cabernet franca, 300 gamaya i mali broj crnih piwi sorti oko 150 komada regenta i nera. Također ima i manje količine sauvignona, manzonija i kernera.
Prve sadnice piwi sorti došle su iz Freiburga a Solaris dobijen je višestrukim ukrižavanjem sivog pinota, rajnskog rizlinga i muškat otonela. U Varaždinu je Solaris na 4. Međunarodnoj izložbi vina dobio 89 bodova i postao šampion bijelih i ukupni pobjednik natjecanja. Jušt gleda u budućnost i klimatske promjene.
Na radionici u Češkom domu koju je vodio somelier Darko Lugarić kušalo se : Cuvee bijeli 11.5% alkohola i 5.2 g/L kiseline, Solaris 11.9 i 7.2 , Graševinu 12.0 i 5.9 , Škrlet 11.6 i 6.2 , Rose (cabernet franc) 11.6 i 5.0 , Solaris muškatni 11.9 i 6.7 , Cuvee crveni 11.4 alkohola i 6.2 g/L kiseline.
Lijepog je tijela i zelenkasto-žute boje
Sva vina su nastala u 2024. a već je prvi Cuvee bijeli (sauvignon, manzoni, pinot bijeli, kerner i solaris) izazvao pozitivne odjeke nazočnih. Vino je sastavljeno od pet sorti. Solaris je lijepe zelenkasto-žute boje, lijepoga tijela, lagano sa malo alkohola i osvježavajuće. I u njemu i vinima koja su slijedila osjetili su se terroira đurđevačkoga kraja. Sommelier Lugarić je kao jelo uz to vino preporučio pastrvu, carpaccia od bijele ribe i aperitivno vino.
Solaris koji je slijedio sa 7.2 g/L kiseline bran je već početkom kolovoza. Vinar je rekao da je rodnost izvanredna, daje odlične sladore na koje je morao paziti da ne odu iznad 21 u veći alkohol, već spomenutu visoku kiselinu koja ne smeta i koja će se smanjivati. Lugarića vino u mirisu asocira na breskvu, marelicu i bazgu, dok u okusu ima blagu grejpasto limunastu notu.

Juštov autohtoni škrlet (11.6 i 6.2) kojega ima najviše u Moslavini dobio je dodatne pogodnosti terroira prožetog pijeskom i mineralnošću. Đurđevački škrlet je naglašene aromatike, lijepe svježine, laganoga tijela. Naglašeni su zelenkasti tonovi boje, također kristalno bistro, voćno cvijetnog karaktera. Ima blagu slast, naglašene ekstrakcije a u okusu pronalazimo breskvu i mandarinu. I kod ovog vina kao i drugih iz Juštinog podruma zaključilo se da bi ga rado kušali za godinu dvije jer ima potencijala za razvoj.
Sjajna kapljica uz nezaboravne delicije
Zatim smo kušali Cuvee crveni pod etiketom Crno (sastavljen od 80% gamaya i dvije piwi sorte regenta i nera). U ustima voćno, lijepe kiseline, zaokruženo, pitko, ne osjete se tanini a malo asocira na frizante. Vino je lepršavo, ponovno se osjete pozitivne značajke kraja u kojemu je nastalo. Lugarić gastronomski preporučuje pohanog piceka, patku, plavu i riječnu ribu (Drava je nadomak Đurđevcu).
Kušali smo još i pristojnu graševinu i rose. Solaris muškatni uz dosta šećera i lijepu kiselinu (6.7 g/L) nije presladak ni prealkoholan (11.9%). Ostatak šećera je između 6 i 7. Vino ima aromatiku i svježinu, slast i lagano tijelo.
Dalo bi ga se upariti i s chees cake-om, pitom od jabuka i štrudlom od jabuke, kao i s medom kakav Martin Jušt nudi u svom restoranu na Čepelovcu.
Pripremio: Tomislav Radić