Roger Moore i Pierce Brosnan dva su Jamesa Bonda koji su uživali u Hotelu Grad Otočec sagrađenom još u 13. stoljeću na otočiću na rijeci Krki pokraj Novog Mesta, na pola puta između Zagreba i Ljubljane. Boravili su tu filmski glumci Henry i Peter Fond te Matthew Perry, državnici Nikita Hruščov i Tito, s Jovankom, norveški kralj Harald V. S kraljicom Sonjom, ali i Neil Armstrong, Michael Collins i Edwin ‘Buzz Aldrin, tri člana posade Apola 11, prvog svemirskog broda koji je sletio na Mjesec.

Grupi zagrebačkih enogastro novinara i influencera domaćini su pripremili večeru od slovenskih namirnica u šest slijedova koju je pripremio glavni kuhar Đorđe Piperović, a s primjerenim vinima oplemenio ih je voditelj restorana i sommelier Denis Iskra.
Domaćini Mojca Grill i Matej Jordan priču su započeli pjenušcem u Wine Toweru, ekskluzivnom prostoru za degustacije. Domaine Slapšak Brut Nature penina je proizvedena klasičnom šampanjskom metodom od chardonnaya, crnog pinota i autohtone slovenske sorte žametna črnina. Od žametne črnine je i najstariji trs na svijetu, popularno zvan stara trta, koji više od četiri stoljeća je u Mariboru, a presađen je i u dvorište Grada Otočca. Beru grožđe s tog trsa i rade vino. Malu količinu vina koju kupažiraju s drugima i nude kao protokolarnu kapljicu.
Šest je slijedova za službenu večeru pripremio glavni kuhar Đorđe Piperović, a s primjerenim vinima oplemenio ih je voditelj restorana i sommelier Denis Iskra.

Uzvanike je na stolu dočekao zalogaj od telećeg hrpta sa sirom, ukiseljenim lukom te domaćim kruhom i maslacem s dimljenom soli i maslinovim uljem Lisjak iz slovenskog dijela Istre, a u čaši Sauvignon 2024. vinarije Kozinc. To je vino popratilo i početak prave večere: carpaccio od cikle s moussom od gorgonzole, krekerima od timijana i pečenim pinjolima. Uslijedio je tatarski od tune sa soja umakom, prepeličjim jajetom i kikirikijem te Movia Rebulom 2024. s Goriških brda Aleša Kristančiča. Rižoto s dimljenom pastrvom, pireom od bundeve i prosušenim maslinama zaokružio je Chardonnay 2022. Albiana, a brancina sa žara s preljevom od prosene kaše, povrćem julienne i umakom od maslaca Pinot Griggio Marijana Simčiča, Movijina susjeda s Brda.

Glavno jelo bila je pačetina s pireom od artičoke, gelom od višnje, umakom od porta i palentom od bohinjskog kukuruza, autohtone sorte. Glavno je vino bio Cabernet sauvignon 2019. vinarije Dolfo Marka Skočaja, s Goriških Brda. Šećer na kraju bio je mus od bijele čokolade sa sladoledom od komorača i slatkim Šturmovim Renskim rizlingom. Posebnost cijele večere u Hotelu Grad Otočec je činjenica da većinu povrća uzgoje sami u Dvorskom vrtu.
Pripremio: Tomislav Radić, Foto: Hotel Grad Otočec i Ivana Pranjić


