U životopisnoj, šarenoj i raznolikim mirisima ispunjenoj proizvodnji u Zagrebu nastaju artisan proizvodi brenda aDORAble, aromatizirane soli, ljuti umaci, ušećereni bademi, arancini i pekmezi, koji su ovog adventa postali pravi hit na društvenim mrežama. Ovi proizvodi napravljeni su majstorskim kreativnim znanjem i vještinama Daniele Drčec, koja je za aromatizirane soli postala pravi artisan majstor.
Brojni ljubitelji ovog brenda podijelili su na društvenim mrežama svoje oduševljenje dizajnom, okusima i aromama aromatiziranih soli kojih ovaj hrvatski artisan brend ima čak 18, koji su se ubrzo našli u brojnim receptima i objavama.
Ovi hrvatski proizvodi odlične su ideje ne samo za vaš blagdanski stol, nego i za božićne poklone za prijatelje i poslovne partnere koje Daniela s pažnjom i ljubavlju umata uz prirodne ukrase poput borovih i maslinovih grančica, sušenih naranča i ostalih ukrasa koje kombinira s kutijama i škartocima.
Željni saznati više o ovom brendu o kojem bruji internet, javili smo se Danieli Drčec, koja stoji iza brenda aDORAble zajedno sa svojom obitelji, suprugom Ivanom, sinom Josipom i kćerkom Dorom po kojoj je brend i dobio ime.
“Aromatiziranu sol aDORAble počela sam izrađivati kad sam otkrila bio certificiranu Ninsku morsku sol bila je to ‘ljubav na prvi pogled’. Izvan zone komfora, nakon otkaza u korporaciji, svoj hobi odlučila sam proširiti na OPG i tako oplemeniti tada viškom začinskog i samoniklog bilja s Krka, zatim sam otvorila OPG za uzgoj, te nakon toga i tvrtku koja se danas bavi preradom voća, povrća i začinskog bilja”, kaže Daniela.
Bio kristaličnu morsku sol Daniela tako oplemenjuje s dodacima, poput organski uzgojenog začinskog bilja, chili papričica, rajčica, samoniklog bilja, gljiva, citrusa i drugih sirovina.
Ako trebate ideju s čime se ove aromatizirane soli neodoljivo sljubljuju aDORAble u suradnji s gastro cheficom Chiarin tanjurić napravili su mali šalabahter, a mi vam donosimo nekoliko ideja za koje vam mogu poslužiti za vaš blagdanski meni ribljih, mesnih i povrtnih jela.
Naranča, ružmarin & timijan – jela s piletinom, puretinom ili patkom, jela s ribom, tjestenina, rižoto, mesne paštete, maslac
Ružmarin & limun – riba (grill, pećnica, škartoc), krumpir i batat iz pećnice, brudet
Mandarina & list smokve – mesni gulaš, rožata, deserti na bazi vanilije poput sladoleda i krema, dodatak za bijelu čokoladu.
Češnjak & vlasac – pečeno povrće iz pećnice ili s grilla, mesne marinade, riba s grilla ili na lešo, namazi na bazi sira, pečenog povrća, ribe ili avokada, povrtne krem juhe.
Crveno vino – pečeno crveno meso, goveđi, janjeći ili gulaš od divljači, čokoladni deserti, tjestenina s pečenim rajčicama i češnjakom, brusketa s pečenom crvenom paprikom, mesne marinade, pašteta od pilećih ili pačjih jetrica, namaz od patlidžana.
Chili – umaci za tjesteninu, marinade za meso (roštilj, tava), gulaši, variva, meso i korjenasto povrće za pećnicu, jela na bazi rajčice, marinade za ribu, savur
Sve ostale okuse aDORAble soli možete pronaći na adorable.hr
Osim neodoljivih soli koje će začiniti svako božićno jelo, na popis namirnica za slastice koje pripremate ovog Božića stavite i ove homemade i 100 % prirodne pekmeze različitih okusa – ako se uspijete odlučiti samo za jedan.
“Tajna neodoljivih aDORAble pekmeza leži u isključivo organski uzgojenom voću te principu “manje je više”. Pri izradi koristimo samo tri sastojka: organski uzgojeno zrelo voće, bio šećer šećerne trske te agar agar. “
RECEPTI ZA OKU I NEPCU UGODNE BOŽIĆNE KOLAČIĆE
Evo nekoliko ideja za božićne kolačiće iz kreativne kuhinje Anamarije, blogerice Mrvice sa stola @mrvicesastola, koji će oduševiti sve koji ih probaju.
Husarski kolačići
Sastojci:
500g brašna (pola oštro, pola glatko)
250g maslaca
150g lješnjaka (možete ih zamijeniti orasima ili bademima)
150g šećera
1 vanilin šećer
3 žumanjka
naribana korica limuna
prstohvat soli
Dodatno: aDORAble pekmez (okus po želji)
Priprema:
Lješnjake tostirajte, odstranite kožicu i sitno sameljite.
Od brašna, usitnjenih lješnjaka, obje vrste šećera, umućenih žumanjaka, naribane limunove korice, prstohvata soli i na listiće narezanog maslaca umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1.5-2 sata.
Hladno tijesto podijelite na dva jednaka dijela (dok radite kuglice od jednog dijela drugi stavite u hladnjak), rukama otkidajte komadiće tijesta i oblikujte kuglice veličine oraha. Dobivene kuglice stavljate na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. U svakoj kuglici drškom kuhače utisnite udubljenje. Pecite ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta.
Pekmez zagrijte na laganoj vatri ili na pari, ulijte ga u vrećicu kojoj odrežite jedan kraj i toplim pekmezom nadjenite pečene husarske kolačiće.
LINZERI
Recept:
500g brašna
250g maslaca
3 žlice kiselog vrhnja
2 žumanjka
3 zlice šećera
naribana limunova korica
Dodatno:
aDORAble pekmez po izboru i šećer u prahu
Mikserom miksajte omekšali maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte žumanjke, kiselo vrhnje i limunovu koricu, promiksajte kako bi se sastojci sjedinili.
Na kraju dodajte brašno i umijesite glatko tijesto (tijesto nije potrebno odmarati, odmah je podatno za rad).
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa modlicama vadite oblike po želji.
Dobivene oblike stavite na lim za pečenje obložen papirom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 13-15 minuta.
Ohlađene kekse spojite pekmezom i uvaljajte u šećer u prahu.
ČOKOLADNE PUSLICE
Sastojci:
150g brašna
100g maslaca
100g mljevenih oraha
100g šećera
1 jaje
150g čokolade
naribana korica naranče
1 žličica ekstrakta vanilije
Dodatno: pekmez (Anamarijin odabir je aDORAble pekmez od mandarine), tamna čokolada
Postupak:
Čokoladnu naribajte na sitno.
Brašno prosijte, dodajte mu omekšali maslac, mljevene orahe, šećer, umućeno jaje, naribanu čokoladu, koricu naranče i ekstrakt vanilije pa umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat.
Od hladnog tijesta rukama otkidajte komadiće, rukama oblikujte kuglice i slažite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 8-10 minuta.
Ohlađene čokoladne kuglice spojite s pekmezom, ostavite ih na kratko da se međusobno zalijepe pa umočite u otopljenu tamnu čokoladu.
Dobar tek!