Vinskom radionicom u sklopu projekta Zlatna Slavonija Eno&Gastro, završen je ovogodišnji ciklus edukacija u Požeško-slavonskoj županiji, poznatoj po graševinama.
O novim spoznajama za ovu sve popularniju sortu, vlasnicima vinarija i kušaonica, ugostiteljima, konobarima i kuharima, govorio je sommelier Darko Lugarić.
„Graševina govori sve jezike i zahvaljujući različitim stilistikama može se sljubiti uz vrlo različita jela i ravnopravno stajati uz najpoznatija svjetska vina“, kazao je Lugarić za najtraženiju sortu Zlatne Slavonije.
Tijekom pet ovogodišnjih radionica letvica je podignuta vrlo visoko pa se osim o značajkama i različitim terroirima graševine raspravljalo i o cjenovnim razredima bijelih i crnih sorti, ali i nekim drugim sortama koje se također njeguju u Hrvatskoj i daju izvrsne rezultate.
Projekt „Zlatna Slavonija Eno&Gastro“ osmislila je i već ga četvrtu godinu provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, a svake godine zanimanje vlasnika vinarija i kušaonica, ugostitelja, konobara i kuhara sve je veće.
„Projekt smo osmislili s ciljem isticanja jedinstvene vinske i gastronomske ponude Požeško-slavonske županije, poznate po vrhunskim graševinama. Kroz ovaj projekt kontinuirano ulažemo u kvalitetu ponude i na taj način gostima pružamo autentični doživljaj Zlatne Slavonije, uživanje u lokalnim specijalitetima i kulturi koja nas čini prepoznatljivima,“ izjavila je Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.
Pripremio: Tomislav Radić