Projekt “Gastronomija Rijeke i riječkog prstena“, u sklopu kojeg su tri turističke brošure i novi projekt u riječkim restoranima “Riječke kockice”, predstavljen je u Rijeci.
Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je da su ovakvi projekti važni u pripremi organizacije događanja 2026. godine, u kojoj će Kvarner nositi titulu Europske regije gastronomije.
Cilj je motiviranje ugostitelja da poboljšaju kvalitetu usluga i ponude, što može izravno utjecati na zadovoljstvo gostiju i njihovu želju za povratkom, rekao je.
“Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti napraviti iskorak i biti potpuno spremni za 2026. godinu. Cilj nam je uložiti maksimalan trud u unaprjeđenje gastronomije i ponuditi ono što je najvažnije za hrvatski turizam – autentičnu, autohtonu kuhinju“, naveo je Škarpa.
Voditeljica projekta “Gastronomija Rijeke i riječkog prstena” Karin Mimica istaknula je da su u brošuri Mozaik okusa, kao svojevrsnom gastro vodiču izdvojene važnije gastronomske karakteristike i delicije prostora oko Rijeke te samoga grada.
Rijeka u gastronomskom smislu ima značajke svih tih područja, a unatoč tome nema neku izrazitu gastronomsku odliku, rekla je Mimica. Stoga je osmišljen projekt “Riječke kockice“, koji treba spajati lokalne namirnice, specifične postupke pripreme s poviješću i kulturnom baštinom grada.
Riječ je o malim jelima u obliku kocaka, koja se mogu servirati kao finger food ili predjelo, rekla je Mimica. Sastojci svakog jela mogu govoriti o određenom periodu riječke povijesti, bilo kroz začine, bilo kroz lokalne namirnice ili specifične postupke priprave.
Ugostitelji prijavljuju svoje kreacije s osvrtom na određeno povijesno razdoblje, te će se jela koja se nađu u službenoj ponudi ugostiteljskog objekta predstaviti zajednički u sklopu projekta, rekla je Mimica.