Ocjenjivanje Vinske zvijezde postoji od 2014. godine i postalo je dio dobre vinarske tradicije. Cilj je kupcima preporučiti vina koja su objektivno zaslužila ocjene bez utjecaja etiketa i imena vinara. Ocjene daje povjerenstvo istaknutih enologa i sommeliera.
U „uskrsnoj“ komisiji su bili Katarina Peršurić, enologinja i vinarka (HR), Karin Rupena Perdec. sommelierka (HR), Vanja Mramor, sommelierka (SLO) i Bruno Gaberšek, certificirani vinski degustator i ocjenjivač, vinski znalac i kolumnist časopisa Vinske zvijezde (SLO).
Predsjednik komisije bio je dr.sc. Kristijan Damjanić, enolog i profesor vinarstva i vinogradarstva, u Poreču, Veleučilišta u Rijeci – VeleRI, dok je vina posluživala sommelierka i arhitektica dr. Nina Levičnik.
Organizatori su kao preporuku za uskrsni stol odabrali tri kategorije, bijela i crna vina lakšega tijela uz uskrsna predjela i jela, te vina s ostatkom šećera uz slastice. Na ocjenjivanje je pristiglo 25 uzoraka.
Šampion je slatki slovenski cuvée graševine, rajnskog rizlinga, šipona i bijelog pinota iz 2007 – Fuga Mundi, s 95 bodova. Slijede ga Pinot Grigio Vertiz 2022 i Cabernet Sauvignon Radoš 2022.
Nakon ocjenjivanja, domaćini supružnici Nina Levičnik i Radovan Černelić pripremili su komisiji slasan i poseban ručak: za predjelo su im posluženi domaći sirevi s marmeladom od jestivih ruža koje uzgaja Nina u Balama.
Slijedila je salata od graha, grejpa, karameliziranog luka i motra ukiseljenog u octu od ruža, a glavno jelo je bilo meso pečeno na žaru Ofyru uz krumpir aromatiziran ružmarinom. Za desert je poslužena torta tiramisu uz espresso iz cafetiere.
Pripremio: Tomislav Radić / Foto: Julio Frangen