Koristeći ovu stranicu, prihvaćate police o zaštiti privatnosti i uvjetima korištenja.
Prihvati
Obrtnik.hrObrtnik.hrObrtnik.hr
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pretraga
Copyright © 2023 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Čitam: Renesansa autohtone sorte: Škrlet ima veliki potencijal u mediteranskoj kuhinji
Podijeli
Promjeni veličinu slovaAa
Obrtnik.hrObrtnik.hr
Promjeni veličinu slovaAa
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pretraga
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pratite nas
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Copyright © 2023 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Obrtnik.hr > Aktualno > Renesansa autohtone sorte: Škrlet ima veliki potencijal u mediteranskoj kuhinji
Aktualno

Renesansa autohtone sorte: Škrlet ima veliki potencijal u mediteranskoj kuhinji

Nakon što se škrletu desetljećima nije posvećivala posebna pozornost, zanimanje javnosti počeo je ponovo privlačiti prije nekoliko godina

Obrtnik.hr Objavljeno 07.04.2025. 08:25
Podijeli
4 minute čitanja
Foto: Matej Ščavničar
Podijeli

Škrlet proživljava procvat. Moslavački vinogradari povećavaju vinograde te autohtone sorte vinove loze, a vinari od nje stvaraju monosortna vina raznih stilova.

Škrlet postaje sve zastupljeniji na vinskim kartama restorana i hotela, a novu priliku enolozi i sommelieri vide u njegovu sljubljivanju s mediteranskim jelima.

„Škrlet u prvom redu prepoznajemo kao lagano, lepršavo vino, ali njegov potencijal nadilazi granice njegove vinske regije – Središnje bregovite Hrvatske. Škrlet kao aperitivno vino treba proširiti svoju primjenu.  Dalmacija, Kvarner i Istra trebaju upravo takva vina za početak obroka i vina za jela kao što su carpaccio od tune, kozice i škampi. S tim se jelima škrlet sjajno sljubljuje. Događaju se zanimljive stvari, škrlet se prepoznaje kao najvažnija autohtona sorta kontinentalne Hrvatske i on s mnogim mediteranskim jelima čini savršen spoj”, kazao je sommelier Josip Orišković na radionici koju je Udruga vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska organizirala u Zagrebu kako bi restoraterima i ugostiteljima predstavila potencijal škrleta.

Nakon što se škrletu desetljećima nije posvećivala posebna pozornost, zanimanje javnosti počeo je ponovo privlačiti prije nekoliko godina. Za to su najzaslužniji vinari koje ga proizvode. Podigli su mu kvalitetu, a potom ga i zajednički počeli predstavljati tržištu.

„Škrlet je u uzlaznoj putanji! Iza njega stoji jedinstvo vinara iz Moslavine. Škrlet se sada uzgaja na samo 70 hektara što je u svjetskim razmjerima mala površina, ali on je naš veliki ponos. Zato želimo da bude prepoznatljiv u Hrvatskoj i šire. Vjerujem da mu u tome može pomoći naša sloga. Naime, kad odeš van, najsložniji su oni kojih ima najmanje. Takvi smo i mi okupljeni oko našeg škrleta iako svatko od vinara ima svoj stil, a i svaka vinarija dodatno nudi škrlet u nekoliko stilova. Tržištu želimo pokazati što sve škrlet može dati. Ide uz predjelo i glavno jelo, a sam može biti i desertno vino“, poručila je Ivana Gelo iz vinarije Seletković.

Orišković je objasnio da škrlet svoju moć crpi iz vlastitog genoma, ali i klime te tla.

„Škrlet zbog svojih ljubičastih točkica razvija strukturu na granici bijelog i crnog vina. Dakle, iako je riječ o bijelom, laganom vinu, ono zbog svoje crvenkaste pozadine može podržati i jača jela. Mi smo predvodnici u proizvodnji škrleta kao laganog, lepršavog vina koje odgovara raznolikom slijedu jela. Drago mi je da su i ostali vinari to slijedili svojom stilistikom vina“, rekla je Petra Miklaužić iz vinarije Miklaužić.

Proizvođačima trenutačno izazov predstavlja rast potražnje za škrletom.

„Njegova je pozicija na hrvatskoj vinskoj sceni jasna, no ono što nam nedostaje, su količine. Ako sa škrletom želimo postati eminentni igrači na tržištu, u idućih deset godina moramo ostvariti napredak u povećanju površina ili konverziji vinograda iz internacionalnih sorti u škrlet. Moslavina sa škrletom na vinskoj sceni ima velik potencijal i trebamo ga iskoristiti“, rekao je Hrvoje Košutić, predstavnik Vina Košutić.

Na vinskoj radionici  okupljeni su kušali škrlete vinarija Florijanović, Glavica, Jančar, Kezele, Klet Romić, Košutić, Miklaužić, Mikša, Seletković i Voštinić Klasnić. Sommelier je pritom istaknuo kako je Florijanovićev škrlet berbe 2022. osvojio zlatno odličje Decantera, a da je škrlet Glavica prvo hrvatsko vino s biodinamičkim certifikatom Demeter.

Pripremio: Tomislav Radić

Moglo bi vam se svidjeti

Isplati se obrazovati za deficitarna obrtnička zanimanja, ovi učenici dobili po 2.400 eura

Falstaff izabrao najbolje gastronomske adrese u Hrvatskoj

HOK u ozbiljnim problemima! Država pokrenula reformu i reže komorski doprinos

Porezna uprava: Naš sustav bit će privremeno nedostupan

Tražite poslovni prostor? Državne nekretnine nude ih u devet gradova

TAGOVI:MoslavinaŠkrletvinavinari
Podijelite ovaj članak
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Kopiraj link Print
Podijeli
Prethodni članak Kako će carine SAD-a utjecati na naše poslovanje i hoćemo li opet u recesiju
Sljedeći članak FOTO Ivica Skoko predstavlja novu eru: glamur za moderne heroine!
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow

Najčitanije

VIDEO Posjetili smo majstora urara Pećanića, jedinog vještaka za urarstvo u cijeloj Hrvatskoj. Upozorava na veliki problem
Struka 15.05.2024. 06:46
Magdalena Kahlina pobjednica je Državnog prvenstva cvjećara: Po struci sam građevinski tehničar, a ovo je rezultat velikog rada i ljubavi
Struka 20.03.2024. 10:14
Nove obveze trgovaca: objava cjenika na internetu!
Aktualno 03.05.2025. 09:08
FOTO Spektakularan 90. rođendan Zlatne igle Zagreba
Lifestyle 23.06.2025. 10:31
Vukovarci su oduvijek cijenili obrtnike. Ovaj podatak razveselit će mnoge
Aktualno 17.04.2025. 19:00
Temelje im je postavio pradjed, a oni su razvili unosan biznis
Karijere 29.04.2025. 08:59
VIDEO Posjetili smo mladu obrtnicu nagrađenu na Viroexpu, njezini cvjetni aranžmani oduzimaju dah
Karijere 19.02.2024. 12:42
Najotkačeniji restoran otvoren u Novom Zagrebu!
Lifestyle 15.05.2025. 10:55
Kako je šef HOK-a Dalibor Kratohvil završio u izboru za „uhljeba godine“
Aktualno 02.01.2025. 14:22
Imate viška novca? Evo gdje je u ovom trenutku najunosnije ulagati
Savjeti 17.04.2025. 09:04
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Impressum
  • Oglašavanje
Pratite nas
Copyright © 2024 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Dobro došli nazad!

Ulogirajte se u svoj račun!

Izgubio si šifru?