Predsjednik krovnog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvoje Margan rekao je da je u odnosu na lani, broj ugostiteljskih obrta povećan za dva posto, pa je veće i zapošljavanje u obrtima. Rasla je kvaliteta objekata jer su se više otvarali restorani nego caffe barovi.
Obrtnici trebaju pojašnjenja postojećeg zakona o turizmu, kako će se provoditi nove odredbe o formiranju i djelovanju smještajnih i ugostiteljskih objekata, koje su “spuštene” na lokalne jedinice, a trebaju i odgovore o promjenama u zakonu o ugostiteljstvu, pogotovo što se tiče domaćina, rekao je.
Margan je naveo i aktualni problem nedostatka stručnih radnika te kako treba raditi na implementaciji strane radne snage. Što se tiče cijena, trgovina ih podiže, pa tako i konačnu cijenu ugostitelja, kazao je.
Margan je još istaknuo da obrtnici pozdravljaju novi zakon o radu i strancima, produljenje radnih dozvola na tri godine i sezonski na devet mjeseci, a smatraju i da je PDV od 13 posto potreban za sve usluge u ugostiteljstvu.