Kako bi potaknuli uzgoj i očuvanje ugroženog istarskog goveda boškarina, Općina Kanfanar već 34 godine organizira njihovu smotru i to u sklopu tamošnje najveće pučke fešte Jakovlje.
Ovo je bila prilika i za mnoge lokalne obrtnike i poljoprivrednike za predstavljanje domaćih proizvoda i starih zanata, dok je fešta završila velikim koncertom Nene Belana i Funbox banda.
Upoznajmo istaknuta goveda
Na 34. smotri tradicionalno se birao najljepši, najteži i najposlušniji vol. Manifestacija je započela defileom 20 volova iz čitave Istre i jednog s otoka Krka, a posebnost ovogodišnje smotre je što se nakon nekoliko godina pauze u program vratilo oranje s volovima, tako da je mnogobrojna publika imala prilike posvjedočiti ovom nesvakidašnjom prizoru i vještini.
Stručni žiri potom je ocjenjivao ljepotu životinja po izgledu rogova, tijelu životinje, stabilnosti hoda, dužini repa, ravnini leđa, boji dlake i ostalim kriterijima kako bi dobili ovogodišnje pobjednike.
Prošlogodišnji pobjednik – boškarin Sarožin, vlasnika Maria Udovičića iz mjesta Gospodi i ove je godine odnio uvjerljivu pobjedu u kategoriji težine s impozantnih 1375 kilograma. Premda je u odnosu na prošlu godinu malo smršavio, i dalje ga nitko od konkurencije nije uspio dostići.
Najljepšim boškarinom proglašen je šestogodišnji Čedan, vlasnika Emila Rojnića iz Orihija.
Važno je biti poslušan. I kada si govedo.
Najposlušniji boškarin od cijele svoje ekipe je Bakin, vlasnice Marinele Jugovac iz mjesta Bužleti.
Poznat po izdržljivosti
Boškarin je poznat po svojoj prilagodljivosti i značajnoj ulozi u poljoprivredi i kulturnom naslijeđu regije. Ovo plemenito i iznimno izdržljivo govedo karakterizira siva ili svjetlosiva boja, s rogovima karakterističnog oblika koji se šire prema van i prema gore.
Koristili su se kao radna snaga u poljima, za vuču pluga i transport, a njihovo meso i mlijeko činili su važan dio prehrane lokalnog stanovništva. Danas, ovi nježni divovi jedan su od važnih simbola Istre.
Boškarin ima važnu ulogu u gastronomiji, s njegovim mesom koje se smatra delikatesom. „Meso istarskog goveda – boškarina/Meso istrskega goveda – boškarina“ je gurmanska delicija upisana u registar proizvoda Zaštićenih oznakom izvornosti (ZOI) u zajedničkoj europskoj zaštiti Hrvatske i Slovenije.