Razne vrste tjestenina i kolače izrađene po domaćoj recepturi, u Varaždinu pripremaju kuhari iz Slovenije, Australije, Japana, Austrije i Hrvatske.
Tjestenina – srce gastronomije, tema je 16. internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije Conpasta, na kojem će se održati i stručne radionice Pasta Festa.

Od domaćih tjestenina posebno će biti predstavljeni peteranski mudlini koji su pred zaštitom na razini Hrvatske. To je podravska poslastica iz sela Peteranec, nedaleko Koprivnice. Radi se o jelu od brašna, jaja, soli i vode od kojih se zamijesi tijesto koje se zatim razvalja i reže na trake ili trokute.
“Nažalost, još uvijek uvozimo oko 56 posto tjestenine. To se mijenja iz godine u godinu, ali vrlo sporo. Trenutačno nemamo nijednu tjesteninu zaštićenu u Europskoj uniji”, ističe organizator Conpaste Stjepan Odobašić, dodavši kako je osnovna svrha kongresa promicanje kvalitete hrvatske tjestenine.

Posebno iznenađenje su gyoza jela koja pripremaju japanska kuharica Maki Nagayoshi te kuhar Matko Bukovec. Gyoza je japanska tjestenina punjena najčešće mljevenim mesom (svinjetinom) i povrćem (kupusom, gljivama, vlascem). Priprema se kuhanjem na pari i/ili prženjem u tavi te se poslužuju s umakom od soje, rižinog octa i čili ulja.


