Koristeći ovu stranicu, prihvaćate police o zaštiti privatnosti i uvjetima korištenja.
Prihvati
Obrtnik.hrObrtnik.hrObrtnik.hr
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pretraga
Copyright © 2023 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Čitam: Vrhunski kuhari pretvaraju istarske freske u gastronomska remek-djela
Podijeli
Promjeni veličinu slovaAa
Obrtnik.hrObrtnik.hr
Promjeni veličinu slovaAa
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pretraga
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pratite nas
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Copyright © 2023 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Obrtnik.hr > Lifestyle > Vrhunski kuhari pretvaraju istarske freske u gastronomska remek-djela
Lifestyle

Vrhunski kuhari pretvaraju istarske freske u gastronomska remek-djela

Svako jelo nosi emociju prostora iz kojeg je poniklo — od skromne istarske supe do raskošnog rovinjskog hlapa

Obrtnik.hr Objavljeno 11.10.2025. 18:56
Podijeli
4 minute čitanja
Podijeli

U restoranu Cap Aureo hotela Grand Park Hotel Rovinj, s pogledom na starogradsku jezgru i zvonik sv. Eufemije, održat će se humanitarna večera The Signature Dish: 4 of a Kind – Absurd Enough to Matter, pod naslovom „Freske na tanjuru“.

Ove godine vrhunska gastronomija postaje most između umjetnosti i zajedništva, a večer će okupiti neke od najcjenjenijih chefova regije u jedinstvenom spoju kulinarstva, baštine i suvremene interpretacije.

Kada umjetnost postane okus

Inspiraciju za ovogodišnje izdanje chef Jeffrey James Vella i njegov tim pronašli su u freskama istarskih crkvica – Sv. Duha u Balama, Sv. Marije na Škriljinah u Bermu i Sv. Barnabe u Vižinadi. Umjesto da ih samo promatraju, odlučili su ih – okusiti. Zidne slike pretvaraju se u teksture, pigment u aromu, a stoljetna ikonografija u suvremeni gastronomski doživljaj. Svako jelo tako postaje interpretacija kulturnog motiva – spoj memorije i inovacije, tradicije i modernog izraza.

Ovo nije samo večera, nego kulturni čin i gastronomski obred koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Baština ovdje nije statična, nego živa – u pokretu, u mirisu, u tanjuru.

Zvjezdani ansambl okusa

Na večeri će se predstaviti izniman tim chefova – dobitnika Michelinovih zvjezdica i kreativnih vizionara koji oblikuju suvremenu gastronomsku scenu regije:

  • Jeffrey James Vella — Cap Aureo Restaurant, Grand Park Hotel Rovinj (1 Michelin zvjezdica)
  • Danijel & Ilja Đekić — Monte Rovinj (1 Michelin zvjezdica)
  • David Žefran — Milka Restaurant, Kranjska Gora (2 Michelin zvjezdice)
  • Marina Gaši — Marina Restaurant, Novigrad
  • Maša Salopek — Cap Aureo Restaurant, Grand Park Hotel Rovinj

Pet sljedova, pet interpretacija, pet poglavlja istarske povijesti na tanjuru. Svako jelo nosi emociju prostora iz kojeg je poniklo — od skromne istarske supe do raskošnog rovinjskog hlapa, a svaka kreacija postaje hommage umjetnosti i mjestima koja su je nadahnula.

Uz jela će se posluživati pažljivo odabrana vina Veralda, vinarije poznate po inovativnom pristupu autohtonim sortama i eleganciji koja savršeno nadopunjuje filozofiju večeri – spoj baštine i suvremenosti.

Mladi čuvari istarske baštine

Humanitarna dimenzija projekta daje mu dodatnu težinu. Sav prihod od večere namijenjen je učenicima Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, pod mentorstvom profesorice Tanje Ranić Rovis.
Ovi mladi kreativci sudjelovali su u svim fazama projekta – od idejnog koncepta do završne prezentacije – stječući iskustvo koje briše granicu između obrazovanja i stvarnog svijeta.

Profesorica Ranić Rovis, poznata po svojem radu na poticanju umjetničkog izraza kod mladih, ističe kako je suradnja s Vellom otvorila novu dimenziju učenja:

„Učenici su ušli u proces u kojem umjetnost postaje iskustvo. Freske koje su do sada gledali na zidovima, sada su doživjeli kao inspiraciju za stvaranje – kroz boju, teksturu i okus. To je lekcija o baštini, kreativnosti i odgovornosti prema zajednici.“

Večer za pamćenje

Večera se održava 30. listopada 2025. u 19 sati u restoranu Cap Aureo, a cijena ulaznice iznosi 170 eura.
Gosti mogu birati između stolova s panoramskim pogledom na Rovinj ili mjesta uz open kitchen prostor, gdje će izbliza moći svjedočiti nastajanju jela koja spajaju kulinarstvo i umjetnost.
U ambijentu koji spaja eleganciju, emociju i viziju, večer će postati iskustvo koje se ne zaboravlja – i mirisom i dušom.

Freske koje imaju okus budućnosti

Projekt The Signature Dish već je nagrađivan na međunarodnim natjecanjima poput Eventex Awards, potvrđujući da njegova vrijednost nadilazi granice gastronomije.
„Naša je ideja pokazati da baština ima okus budućnosti“, kaže chef Jeffrey James Vella. „Kada se znanje, emocija i zajedništvo stave na isti stol – tada hrana postaje jezik koji svi razumiju.“

Moglo bi vam se svidjeti

Potrošnja u maloprodaji dodatno ubrzala

Zagrebački ugostitelji sve važnija karika u lancu turističke ponude

Država poziva na novi zakup poslovnih prostora, ima atraktivnih lokacija

Evo koliko će novca država podmiriti poslodavcima koji isplaćuju minimalac

Njemački poduzetnici u problemima, radnici strahuju, narudžbi sve manje

TAGOVI:kuhariThe Signature Dish
Podijelite ovaj članak
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Kopiraj link Print
Podijeli
Prethodni članak HUP tvrdi da bi ovaj iznos minimalca ugasio radna mjesta
Sljedeći članak Najkreativniji umovi pokazat će vam svoje najnaprednije inovacije i otkriti što donosi budućnost!
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow

Najčitanije

VIDEO Posjetili smo majstora urara Pećanića, jedinog vještaka za urarstvo u cijeloj Hrvatskoj. Upozorava na veliki problem
Struka 15.05.2024. 06:46
HOK u ozbiljnim problemima! Država pokrenula reformu i reže komorski doprinos
Aktualno 03.07.2025. 08:17
Iz Vlade HOK-u jasno poručili da žele rasteretiti obrtnike
Aktualno 31.07.2025. 11:55
Magdalena Kahlina pobjednica je Državnog prvenstva cvjećara: Po struci sam građevinski tehničar, a ovo je rezultat velikog rada i ljubavi
Struka 20.03.2024. 10:14
Nove obveze trgovaca: objava cjenika na internetu!
Aktualno 03.05.2025. 09:08
Isplati se obrazovati za deficitarna obrtnička zanimanja, ovi učenici dobili po 2.400 eura
Aktualno 04.07.2025. 08:44
FOTO Spektakularan 90. rođendan Zlatne igle Zagreba
Lifestyle 23.06.2025. 10:31
Vukovarci su oduvijek cijenili obrtnike. Ovaj podatak razveselit će mnoge
Aktualno 17.04.2025. 19:00
Temelje im je postavio pradjed, a oni su razvili unosan biznis
Karijere 29.04.2025. 08:59
Zadruzi Glas poduzetnika 2.0 zabrana neovlaštenog pružanja investicijskih usluga
Aktualno 11.07.2025. 10:44
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Impressum
  • Oglašavanje
Pratite nas
Copyright © 2024 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Dobro došli nazad!

Ulogirajte se u svoj račun!

Izgubio si šifru?