U Tuheljskim Toplicama održava se 14. slastičarski kongres Interslast koji je okupio 400 majstora slastičara, sladoledara i konditora.
Ovogodišnja tema su izvorni europski slastičarski proizvodi u čemu se okušalo 110 ekipa, među kojima su brojni domaći i strani majstori slastičarske umjetnosti.
Organizator je Novinsko poduzeće Robinson iz Zagreba. Njegov direktor Stjepan Odobašić rekao je da Hrvatska ima mnogo autohtonih slastica koje zaslužuju zaštitu na nacionalnoj i europskoj razini.
“Ovim kongresom želimo mladim i starim generacijama pokazati kolače koji to zaslužuju, rekao je Odobašić.
Hrvatskoj prema njegovim riječima nedostaje oko 300 profesionalnih slastičara, što se djelomično rješava angažmanom stranih radnika i doškolovanjem.
„Kod kuhara se još nekako snalazimo, ali kod slastičara je katastrofa! I zato bi trebalo školstvo stimulirati da krene tim putem. Mi smo i tu napravili iskorak i ovdje imamo oko 70 ekipa srednjih slastičarskih škola iz Hrvatske i inozemstva, rekao je Odobašić.
Pokrovitelj Interslasta je Krapinsko-zagorska županija, a zamjenica župana Jasna Petek istaknula je sudjelovanje slastičara iz Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.
“Upravo ta srednja škola, odnosno Regionalni centar, pruža ne samo srednjoškolsko osposobljavanje i obrazovanje, već i cjeloživotno obrazovanje i u smjeru slastičarstva”, rekla je.
Zemlja partner je Slovenija čiji je veleposlanik Gašper Dovžan rekao da su slastice važan dio zajedničke baštine Hrvatske i Slovenije i važan element opskrbnog lanca.
“Nalaze se na njegovom kraju – onome koji počinje poljoprivredom, a završava slasticama koje su dio kulinarske ponude u konceptu održivog turizma. Mislim da je to nešto što trebamo poticati”, rekao je Dovžan.
 
			 
                                 
                             


 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		