Uoči tradicionalnog Foruma zagrebačkih ugostitelja koji će se održati u petak, 14. studenoga, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica poručio je kako zagrebački ugostitelji ove godine posluju stabilno i uz prilagodbu rastućim očekivanjima gostiju. S druge strane ugostitelje pritišću troškovi, dok oni mali imaju problem s nemogućnošću investicija u nove tehnologije.
„U zagrebačkom ugostiteljstvu radi više od 20 tisuća ljudi, a izazovi u poslovanju su sve veći. Od ugostitelja se danas očekuje više kvalitete i usluge i ponude. Zagreb je živ i dinamičan cijele godine, pa su i ljetni mjeseci svake godine sve jači što prije desetak godina nitko ne bi rekao. Kako je to veliki grad postoje razlike, pa ugostitelji u centru i turistički atraktivnim zonama rade intenzivnije, dok drugi kvartovi ovise o lokalnoj publici”, ističe Letica, dodajući kako Udruženje ugostitelja Zagreb službeno broji oko tisuću članova, ali da realno zastupaju interese više od četiri tisuće zagrebačkih ugostitelja.
Dolazi do ozbiljne promjene u poslovanju
Komentirajući što ugostiteljima donosi Fiskalizacija 2.0, Letica ističe da to mnogima zvuči kao još jedna tehnikalija, ali da za za ugostitelje znači ozbiljnu promjenu u svakodnevnom poslovanju.
“Radi se o nečemu što je kompleksno za implementirati, a i postoje naravno troškovi prilagodbe sustava. To nisu mali zahvati, a obveza za velik broj objekata kreće već prvog dana iduće godine. Ljudi su realno još uvijek zbunjeni. Dobili smo puno pitanja, i tu se vidi da razdoblje prilagodbe jednostavno nije dovoljno dugo. Podržavamo digitalizaciju, ali ona ne smije postati skuplja i kompliciranija od postojećeg stanja, pogotovo za sektor koji je već njome preopterećen”, upozorava Letica.
Smatra da u početnoj fazi primjene ne smije biti kažnjavanja, jer to ne bi bilo korektno prema poduzetnicima koji se trude uskladiti, a nemaju sve informacije ili tehničku podršku na vrijeme.
“Inzistirat ćemo na tome da se rokovi produlje i da se pristupi razumno, uz podršku, a ne kazne”, kaže Letica.
Bez ekstra profita
Što se tiče prosječnog porasta cijena u odnosu na 2024. godinu, Letica napominje da one nisu drastično porasle, pogotovo ako ih se stavi u kontekst rasta ulaznih troškova.
„Tu nema nikakvog ekstra profita. Ugostitelji zapravo vrlo rijetko mijenjaju cijene i dosta dugo trpe pritisak prije nego se odluče na korekciju“, poručio je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica.


