Do 4. listopada traje hedonistički Festival Slavonija i Podravina u Virovitičko-podravskoj županiji. U vinogradu iznad Pitomače na Kladarskom bregu,red pjesme, red hrane, red vina. U stiliziranoj podravskoj iži Turističko-informativnog centra Klopotec, družilo se uz puno smijeha i uz vrhunske lokalne proizvode.
„Još smo jednom ispričali toplu tradicijsku priču, prezentiranu na suvremen način, s dozom elegancije i ekskluzivnosti na mjestu na kojem se stoljećima njeguje vinova loza“, istaknula je Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.
Nitko nije ušao u ižu, a da prije toga nije uživao u pogledu s osam metara visokog vidikovca u obliku gigantskog klopotca. Ta, inače drvena sprava, simbol vinogradara, nekada se vrtjela na vjetru, bučila je i klopotala, tjerajući ptice od zrelih grozdova pa je na bregu pored Pitomače dobila i svojevrstan spomenik.
U duhu dobrih običaja najprije se nazdravilo mirisnim likerima i rakijama proizvođača pitomačkog kraja. Otvorio se apetit za „podravski snack“ kojeg su pripremili učenici srednje škole iz Pitomače.
Vođeno vinsko kušanje počelo je svjetskom premijerom. Iz Podruma Vineda smještenog u Vukosavljevici stigao je novi pjenušac od graševine, proizveden klasičnom metodom vrenja u boci. Suh, bogatog perlanja, bio je savršen uvod u vinsku priču na Kladarskom bregu.
Boje Vukosavljevice branio je i polusuhi Rose N/V od frankovke OPG-a Miler, harmonično, voćno vino, idealno za aperitiv, ali i sjajna pratnja laganim jelima podravskog i slavonskog stola.
Ljetnu večer na bregu zaokružio je kompleksni Cabernet Franc N/V vinarije Apolitico iz Rezovca pored Virovitice. Bogate tamnoljubičaste boje, s aromama bobičastog voća, višnje, papra i začinskog bilja, dozrijevao je godinu dana u bačvama od slavonskog hrasta i divlje trešnje. Na okusu uzbudljiv i slastan, u isto vrijeme intenzivan i profinjen, mekan s finim taninima i dugim aftertasteom.
Pripremio: Tomislav Radić, Foto: Ivan Bedeković