Koristeći ovu stranicu, prihvaćate police o zaštiti privatnosti i uvjetima korištenja.
Prihvati
Obrtnik.hrObrtnik.hrObrtnik.hr
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pretraga
Copyright © 2023 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Čitam: Ovdje su uživala dva Jamesa Bonda, kraljevi i državnici. U čemu je tajna?
Podijeli
Promjeni veličinu slovaAa
Obrtnik.hrObrtnik.hr
Promjeni veličinu slovaAa
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pretraga
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pratite nas
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Copyright © 2023 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Obrtnik.hr > Lifestyle > Ovdje su uživala dva Jamesa Bonda, kraljevi i državnici. U čemu je tajna?
Lifestyle

Ovdje su uživala dva Jamesa Bonda, kraljevi i državnici. U čemu je tajna?

Glavno jelo bila je pačetina s pireom od artičoke, gelom od višnje, umakom od porta i palentom od bohinjskog kukuruza

Obrtnik.hr
Objavljeno 08.12.2025. 11:24
Podijeli
3 minute čitanja
Podijeli

Roger Moore i Pierce Brosnan dva su Jamesa Bonda koji su uživali u Hotelu Grad Otočec sagrađenom još u 13. stoljeću na otočiću na rijeci Krki pokraj Novog Mesta, na pola puta između Zagreba i Ljubljane. Boravili su tu filmski glumci Henry i Peter Fond te Matthew Perry, državnici Nikita Hruščov i Tito, s Jovankom,  norveški kralj Harald V. S kraljicom Sonjom, ali i Neil Armstrong, Michael Collins i Edwin ‘Buzz Aldrin, tri člana posade Apola 11, prvog svemirskog broda koji je sletio na Mjesec.

Grupi zagrebačkih enogastro novinara i influencera  domaćini su  pripremili večeru  od slovenskih namirnica u šest slijedova  koju je pripremio glavni kuhar Đorđe Piperović, a s primjerenim vinima oplemenio ih je voditelj restorana i sommelier Denis Iskra.

Domaćini Mojca Grill i Matej Jordan priču su započeli pjenušcem u Wine Toweru, ekskluzivnom  prostoru za degustacije. Domaine Slapšak Brut Nature penina je proizvedena klasičnom šampanjskom metodom od chardonnaya, crnog pinota i autohtone slovenske sorte žametna črnina. Od žametne črnine je i najstariji trs na svijetu, popularno zvan stara trta, koji više od četiri stoljeća je u Mariboru, a presađen je i u dvorište Grada Otočca. Beru grožđe s tog trsa i rade vino. Malu količinu vina koju kupažiraju s drugima i nude kao protokolarnu kapljicu.

Šest je slijedova za službenu večeru pripremio glavni kuhar Đorđe Piperović, a s primjerenim vinima oplemenio ih je voditelj restorana i sommelier Denis Iskra.

Uzvanike je na stolu dočekao zalogaj od telećeg hrpta sa sirom, ukiseljenim lukom te domaćim kruhom i maslacem s dimljenom soli i maslinovim uljem Lisjak iz slovenskog dijela Istre, a u čaši Sauvignon 2024. vinarije Kozinc. To je vino popratilo i početak prave večere: carpaccio od cikle s moussom od gorgonzole, krekerima od timijana i pečenim pinjolima. Uslijedio je tatarski od tune sa soja umakom, prepeličjim jajetom i kikirikijem te Movia Rebulom 2024. s Goriških brda Aleša Kristančiča. Rižoto s dimljenom pastrvom, pireom od bundeve i prosušenim maslinama zaokružio je Chardonnay 2022. Albiana, a brancina sa žara s preljevom od prosene kaše, povrćem julienne i umakom od maslaca Pinot Griggio Marijana Simčiča, Movijina susjeda s Brda.

Glavno jelo bila je pačetina s pireom od artičoke, gelom od višnje, umakom od porta i palentom od bohinjskog kukuruza, autohtone sorte. Glavno je vino bio Cabernet sauvignon 2019. vinarije Dolfo Marka Skočaja, s Goriških Brda. Šećer na kraju bio je mus od bijele čokolade sa sladoledom od komorača i slatkim Šturmovim Renskim rizlingom. Posebnost cijele večere u Hotelu Grad Otočec je činjenica da većinu povrća uzgoje sami u Dvorskom vrtu.

Pripremio: Tomislav Radić, Foto: Hotel Grad Otočec i Ivana Pranjić

Proficiens Academy nudi inovativna rješenja za poslovne edukacije, a možete zavrtiti i kolo sreće
Inspekcija objavila rezultate akcije provedene na Crni petak
UGP: Obrtnici i mali poduzetnici su diskriminirani kod zapošljavanja stranaca
„Krenuli smo s nekoliko kilograma, tukli ga na ruke, a potom investirali u proizvodnju”
Istarski ovčji sir postao zaštićeni proizvod u EU
TAGOVI:delicijeHotel Grad Otočec
Podijelite ovaj članak
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Kopiraj link Print
Podijeli
Prethodni članak Croatia Airlines: Uveli smo cjelogodišnju izravnu liniju Dubrovnik-Rim
Sljedeći članak obrtnik u pogonu za obradu metala Poslodavci: Rad nam je šest puta više oporezovan od kratkoročne rente
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow

Najčitanije

VIDEO Posjetili smo majstora urara Pećanića, jedinog vještaka za urarstvo u cijeloj Hrvatskoj. Upozorava na veliki problem
Struka
15.05.2024. 06:46
HOK u ozbiljnim problemima! Država pokrenula reformu i reže komorski doprinos
Aktualno
03.07.2025. 08:17
Iz Vlade HOK-u jasno poručili da žele rasteretiti obrtnike
Aktualno
31.07.2025. 11:55
Magdalena Kahlina pobjednica je Državnog prvenstva cvjećara: Po struci sam građevinski tehničar, a ovo je rezultat velikog rada i ljubavi
Struka
20.03.2024. 10:14
Nove obveze trgovaca: objava cjenika na internetu!
Aktualno
03.05.2025. 09:08
Isplati se obrazovati za deficitarna obrtnička zanimanja, ovi učenici dobili po 2.400 eura
Aktualno
04.07.2025. 08:44
FOTO Spektakularan 90. rođendan Zlatne igle Zagreba
Lifestyle
23.06.2025. 10:31
Temelje im je postavio pradjed, a oni su razvili unosan biznis
Karijere
29.04.2025. 08:59
Vukovarci su oduvijek cijenili obrtnike. Ovaj podatak razveselit će mnoge
Aktualno
17.04.2025. 19:00
Zadruzi Glas poduzetnika 2.0 zabrana neovlaštenog pružanja investicijskih usluga
Aktualno
11.07.2025. 10:44
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Impressum
  • Oglašavanje
Pratite nas
Copyright © 2024 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Dobro došli nazad!

Ulogirajte se u svoj račun!

Username or Email Address
Password

Izgubio si šifru?