Advent u Zagrebu ove je godine dobio novo nezaobilazno mjesto: kućicu Fritulinka by Rougemarin na Trgu bana Jelačića. A s njom i – prema riječima chefa i vizionara Marina Medaka – “najbolji proizvod u njegovoj karijeri”. Riječ je o Fritulinki, adventskom novitetu.
Što je Fritulinka?
Jednostavno rečeno: najbolje od fritule i najbolje od palačinke u jednom.
Rougemarin je spojio dva domaća klasika u inovativan desert koji je istovremeno poznat i iznenađujuć. Mekana palačinka s punjenjem nježno je umotana u tijesto fritule, zatim zlatno ispečena poput fritule i na kraju uvaljana u cimetni šećer – mirisni potpis zagrebačkog Adventa.

Unutrašnjost krije čak pet vrsta punjenja: pistacija s umakom od pistacija, pekmez šljiva, čokoladna krema, pekmez marelica s umakom od karamele i mandarina te jabuka s karamelom i cvijetom soli.
Svaka verzija daje potpuno drugačiji profil okusa, ali sve dijele isti Rougemarin potpis: toplu aromu i mekoću.

„Ovo je najgenijalnije jelo koje sam ikad kreirao. Htjeli smo napraviti nešto novo, nešto što ne postoji, a opet da bude svima blisko. Fritulinka je upravo to,” kaže Marin Medak.
Fritulinka — Marelica (Recept)
Potrebno za 1 fritulinku:
- Palačinka – 1 kom
- Smjesa za fritule – 100 g
- Džem od marelice – 60 g
- Karamela/mandarina umak – 30 g
- Ulje za prženje – 1 L
Palačinka
Sastojci:
- Jaja – 2 kom
- Glatko brašno – 200 g
- Mlijeko (sobna temperatura) – 200 mL
- Mineralna voda – 200 mL
- Ulje – 1 žlica
- Rastopljeni maslac – 1 žlica
- Sol – prstohvat
Postupak:
Sve sastojke izmiksati mikserom do glatke smjese.
Na zagrijanu i lagano nauljenu tavu izliti vrlo tanak sloj smjese i ispeći palačinku.
Smjesa za fritule
Sastojci:
- Jogurt – 4 dL
- Jaja – 2 kom
- Vanilin šećer – 2 paketića
- Sol – malo
- Šećer – 2 žličice
- Glatko brašno – 300 g
- Prašak za pecivo – 1 paketić
- Rum – 1 žlica
Postupak:
Sve sastojke dobro izmiksati dok se ne dobije homogena, glatka smjesa.
Karamela/mandarina umak
Sastojci:
- Šećer – 160 g
- Glukozni sirup – 100 g
- Vrhnje za šlag (slatko vrhnje) – 260 g
- Sol – 1,5 g
- Svježe iscijeđen sok od mandarina – 150 g
Postupak:
- Karamelizirati šećer i glukozni sirup.
- Dodati vrelo vrhnje za šlag (slatko vrhnje) i miješati dok se ne dobije glatka karamela.
- Polako ulijevati sok od mandarina uz stalno miješanje.

Fritulinka – postupak izrade
- Ispečenu palačinku namazati sa 60 g džema od marelice, ostavljajući 3–4 cm nemazanog ruba.
- Zamotati kao burrito:
– početi motanje,
– zaustaviti se kad je zamotana oko trećine,
– preklopiti rubove (3–4 cm) prema unutra,
– zatim dovršiti rolanje tako da nadjev ne može iscuriti. - Zamotanu palačinku staviti u zamrzivač 2–3 sata, dok se dovoljno ne stisne da se ne može odmotati.
- Zamrznutu palačinku premazati smjesom za fritule u sloju od cca 5 mm.
- Pržiti u ulju na 160°C 8–9 minuta.
- Uvaljati u mix (50:50) kristal i štaub šećerom te dodati cimet po želji
- Poslužiti toplo i preliti umakom od karamele/mandarine.
- Od ostatka smjese fritula – ispržiti fritule 😊
Dobar tek!


