U Novigradu u hotelu Nautika održan je Novigrad Wine & Gastro. Okupio se veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika kao i ljubitelja vina i gastronomije iz Novigrada i oklice ali i svih krajeva Istre, susjednog Kvarnera i Slovenije i Italije.
Taj događaj spojio je vrhunska vina i razna ostala pića i delicije, edukativne radionice i humanitarnu akciju.
Piće dobrodošlice bila je Cannella i za početak suhomesnati proizvodi Panonis, zatim ALBI sa svojom ponudom ribe, morskih plodova kao i pizza a bila je tu i tvrtka Broken Bones iz Slovenije s ginovima, zatim i pjenušci Radgonske gorice ali i vina Kraljič, lokalni proizvođači maslinovog ulja OPG Jurišević, Rheos, Rota i vinari Pervino i Leonardo Palčić, zatim proizvođač prvog ličkog vina Vino Antunović, ali kušale su se i Tonkine fritule za koje se pobrinula Antonia Mikac, bivša kandidatkinja MasterChef Hrvatska koja sad osvaja hrvatsku gastro scenu svojim brendom Tonkine fritule.
Gastronomski doprinos dala je i Chefica i sudionica MasterChef Hrvatska 2024, Doris Vlah.
Edukativni dio eventa počeo s pet kratkih radionica i predavanja o savjetima prema uslužnom osoblju i konobarima kao i svima koji su u komunikaciji sa gostima, a tu je temu povezala uz degustacijsko prezentacijsku radionicu vina Prelac, jedina hrvatska sommelierka sa zlatnom ASI Diplomom – Monika Neral.
Održana je i radionica o digitalnom marketingu i društvenim mrežama koju je vodila vlasnica agencije Rič – Ivana Goa Majdandžić. Moglo se naučiti o ekološkoj proizvodnji maslinova ulja. Tu radionicu vodio je Robert Rota iz OPG Rota. Sudionice Masterchefa Doris Vlah i Antonia Mikac imale su degustacijsku radionicu o Istarskoj “kužini” na moderan način.
Ulaz je za uzvanike bio besplatan kao i sve edukacije i degustacije vina, rakija, likera, sira, suhomesnatih proizvoda i raznih drugih delicija za sve goste.
Sva sredstva prikupljena donacijama sa eventa uplaćena su i donirana za Ligu protiv raka PULA.
Potporu događaju dalo je i Udruženje obrtnika grada Poreča.
Pripremio: Tomislav Radić