Nekoliko stotina ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele zemlje u Makarskoj se okupilo na krovnom Kongresu hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika.
Njihov predsjednik Ceha Hrvoje Margan komentirao je novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Poručuje kako ugostitelji žele da im taj zakon donese rasterećenje, bez novih ograničenja.
Zatražio je da pravilnici o minimalnim tehničkim uvjetima budu transparentniji i jednostavniji.
Dodao je da je preduvjet poslovanja i cjelogodišnja povezanost, posebno kroz aviolinije.

“Naša najveća želja je da imamo dugoročnu poreznu politiku. Apeliram na Državni inspektorat za stroži nadzor nelojalne konkurencije. To su udruge i domaćinstva koje rade u sivoj i crnoj zoni, pa pozivam Državni inspektorat da nas zaštiti“, poručio je Margan.
Ovim istupom Margan se pokazao kao lider, ono što užem vodstvu, predsjedniku i potpredsjednicima Hrvatske obrtničke komore kronično nedostaje.
Ključan omjer cijene i kvalitete
Ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta Robert Pende, izjavio je kako je omjer cijene i kvalitete ključan, a ne isključivo cijena.
Bude li se o tome bude vodilo računa nećemo imati problema jer su gosti spremni platiti kvalitetu neovisno o tome koliko košta, rekao je.
Upravo je konkurentnost hrvatskog turističkog sektora s naglaskom na ugostiteljstvo i cijene jedna od glavnih tema Kongresa, uz onu nezaobilaznu, a to je već spomenuti novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti.


