Koristeći ovu stranicu, prihvaćate police o zaštiti privatnosti i uvjetima korištenja.
Prihvati
Obrtnik.hrObrtnik.hrObrtnik.hr
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pretraga
Copyright © 2023 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Čitam: Splitsko-dalmatinska županija i službeno dobila titulu Europske regije gastronomije za 2027.
Podijeli
Promjeni veličinu slovaAa
Obrtnik.hrObrtnik.hr
Promjeni veličinu slovaAa
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pretraga
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Pratite nas
  • Naslovnica
  • Aktualno
  • Struka
  • Karijere
  • Lifestyle
  • Savjeti
  • Obrtnik TV
Copyright © 2023 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Obrtnik.hr > Aktualno > Splitsko-dalmatinska županija i službeno dobila titulu Europske regije gastronomije za 2027.
Aktualno

Splitsko-dalmatinska županija i službeno dobila titulu Europske regije gastronomije za 2027.

Osim dodjele nagrade, u sklopu natjecanja European Young Chef Award, našu regiju predstavljao je mladi kuhar Ivan Barčot

Obrtnik.hr
Objavljeno 28.11.2025. 13:46
Podijeli
3 minute čitanja
Podijeli

Splitsko-dalmatinska županija okrunjena je prestižnom titulom Europske regije gastronomije za 2027. u sklopu događanja European Young Chef Award koje se održavalo u Barceloni (Španjolskoj) od 24. do 28. studenoga 2025. Titulu je dodijelio Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, turizam i umjetnost (IGCAT), temeljem evaluacijskog posjeta njihove komisije i sveobuhvatne procjene regije i njenih potencijala. Službenu plaketu direktorici Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Ivani Vladović, uručile su Diane Dodd, predsjednica IGCAT-a, te Cristina Massot, glavna tajnica za poljoprivredu, stočarstvo, ribarstvo i prehranu Vlade Katalonije.

– Ovo je trenutak koji će ostati u srcima svih nas u Splitsko – dalmatinskoj županiji. Dalmatinska gastronomija je ritual koji nadilazi samu hranu, to je stol prepun priča, razgovori koji traju satima i okusi koji se prenose generacijama. Ova titula valorizira našu tradiciju i kvalitetu, a kao Turistička zajednica nastavit ćemo promovirati dalmatinsku gastronomiju i ljepote naše regije posjetiteljima iz cijelog svijeta – poručila je prilikom dodjele Vladović.

Pri odabiru Srednje Dalmacije kao potencijalne Europske regije gastronomije, stručnjaci su posebno vrednovali ulaganja javnog sektora u poljoprivredu i gastronomiju, razvoj održivih praksi te povezanost obrazovnog sustava s gastronomijom, poljoprivredom i turizmom. U svibnju 2025. komisija IGCAT-a posjetila je županiju, obišla ključne projekte i inicijative te iz prve ruke procijenila kvalitetu i potencijal regije. Splitsko – dalmatinska županija uspješno je odgovorila na sve ove izazove, što potvrđuju brojni realizirani projekti, kako iz javnog, tako i iz privatnog sektora.

Osvajanje ove titule donosi regiji veću vidljivost u inozemnim medijima, a time i priliku da se autohtona gastronomija i ponuda Srednje Dalmacije predstavi široj publici. Tijekom 2027. očekuje se i bogat program gastronomskih manifestacija, što će poslužiti i kao izvrstan motiv za privlačenje gostiju u destinaciju tijekom cijele godine te potaknuti posjetitelje na sadržajniji boravak.

kuhar Ivan Barčot

European Young Chef Award

Osim dodjele nagrade, u sklopu natjecanja European Young Chef Award, našu regiju predstavljao je mladi kuhar Ivan Barčot. Riječ je o natjecanju koje okuplja neke od najperspektivnijih mladih kuhara iz europskih Regija gastronomije te potiče kreativne interpretacije tradicionalnih jela. Barčot je ovom prilikom postao i službeni ambasador Srednje Dalmacije pri IGCAT-u, što otvara niz mogućnosti za daljnju promociju naše gastronomije i kulture u suradnji s Institutom.

 

Proficiens Academy nudi inovativna rješenja za poslovne edukacije, a možete zavrtiti i kolo sreće
Inspekcija objavila rezultate akcije provedene na Crni petak
UGP: Obrtnici i mali poduzetnici su diskriminirani kod zapošljavanja stranaca
„Krenuli smo s nekoliko kilograma, tukli ga na ruke, a potom investirali u proizvodnju”
Istarski ovčji sir postao zaštićeni proizvod u EU
TAGOVI:Europska regija gastronomijegastronomija
Podijelite ovaj članak
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Kopiraj link Print
Podijeli
Prethodni članak Fritulinka poznatog ugostitelja hit ovogodišnjeg Adventa. Otkrivamo recept
Sljedeći članak Pola stoljeća tunela Dingač: simbol pelješke upornosti i vrhunskih vina
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow

Najčitanije

VIDEO Posjetili smo majstora urara Pećanića, jedinog vještaka za urarstvo u cijeloj Hrvatskoj. Upozorava na veliki problem
Struka
15.05.2024. 06:46
HOK u ozbiljnim problemima! Država pokrenula reformu i reže komorski doprinos
Aktualno
03.07.2025. 08:17
Iz Vlade HOK-u jasno poručili da žele rasteretiti obrtnike
Aktualno
31.07.2025. 11:55
Magdalena Kahlina pobjednica je Državnog prvenstva cvjećara: Po struci sam građevinski tehničar, a ovo je rezultat velikog rada i ljubavi
Struka
20.03.2024. 10:14
Nove obveze trgovaca: objava cjenika na internetu!
Aktualno
03.05.2025. 09:08
Isplati se obrazovati za deficitarna obrtnička zanimanja, ovi učenici dobili po 2.400 eura
Aktualno
04.07.2025. 08:44
FOTO Spektakularan 90. rođendan Zlatne igle Zagreba
Lifestyle
23.06.2025. 10:31
Temelje im je postavio pradjed, a oni su razvili unosan biznis
Karijere
29.04.2025. 08:59
Vukovarci su oduvijek cijenili obrtnike. Ovaj podatak razveselit će mnoge
Aktualno
17.04.2025. 19:00
Zadruzi Glas poduzetnika 2.0 zabrana neovlaštenog pružanja investicijskih usluga
Aktualno
11.07.2025. 10:44
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Impressum
  • Oglašavanje
Pratite nas
Copyright © 2024 SMARTPRESS. Sva prava pridržana. Razvoj web rješenja: GTrends - Digitalni Marketing.
Dobro došli nazad!

Ulogirajte se u svoj račun!

Username or Email Address
Password

Izgubio si šifru?