SmartPress vam omogućuje korištenje usluga i sadržaja portala, što je regulirano ovim uvjetima korištenja. Korištenjem portala i svih pridruženih stranica i servisa koji pripadaju obrtnik.hr domeni (dalje u tekstu: Obrtnik) smatra se da su korisnici u svakom trenutku upoznati s ovim uvjetima korištenja te da ih u potpunosti razumiju i prihvaćaju.  
 
 

Sadržaj i usluge  

 
Obrtnik svojim korisnicima pruža pristup mnoštvu različitih internetskih servisa i izvora sadržaja. Smartpress zadržava pravo ukidanja kao i promjene izgleda, sadržaja i uvjeta korištenja Obrtnika kao i svih servisa i podstranica koje su sastavni dio Obrtnika, bez obaveze prethodne najave. SmartPress nije odgovoran za bilo kakvu štetu nastalu tim promjenama.  
 
Prihvaćanjem ovih uvjeta korištenja korisnik se slaže da će usluge Obrtnika uključivati reklame, obavijesti, poruke administratora i slične poruke SmartPress-a za redovito obavještavanje posjetitelja/korisnika portala i normalno funkcioniranje svih usluga i sadržaja Obrtnika.  
 

SmartPress se u potpunosti odriče svake odgovornosti koja na bilo koji način može nastati iz, ili je na bilo koji način vezana za korištenje Obrtnika za bilo koje radnje korisnika/posjetitelja uporabom ili zlouporabom sadržaja na Obrtniku, te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku/posjetitelju ili bilo kojoj trećoj strani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja sadržaja Obrtnika.  
 
 

Registracija korisnika Obrtnika 

 
Registracijom korisnik dobiva podatke o korisničkom računu – korisničko ime i lozinku. Korisnik je dužan čuvati podatke o korisničkom računu, te je u potpunosti odgovoran za svu štetu nastalu neautoriziranim korištenjem svog korisničkog računa. Završetkom registracije korisnik prihvaća odgovornost za sve aktivnosti uzrokovane uporabom usluga Obrtnika.  
 
 

Obveze korisnika pri korištenju portala Obrtnik 

 
Korisnicima portala Obrtnik nije dopušteno:  
 
A) objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaj koji je uvredljiv, vulgaran, pornografski, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način,  
 
B) objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima,  
 
C) lažno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe,  
 
D) manipuliranje informacijama u svrhu skrivanja porijekla sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga Obrtnika,  
 
E) objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom,  
 
F) objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja,  
 
G) svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme,  
 
H) korištenje, na bilo koji način, Obrtnika za slanje odnosno poticanje širenja netraženih komercijalnih priopćenja (tzv. spamanje), 

  1. I) prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika. 

    SmartPress zadržava pravo ukloniti sadržaj koji smatra nepodobnim ili ne odgovara ovim uvjetima korištenja kao i automatski ukinuti korisnički račun registriranog korisnika bez prethodne najave u slučaju nedopuštenog korištenja odnosno kršenja ovih uvjeta korištenja.  

Autorska prava 

 
Sadržaj na portalu Obrtnik zaštićen je autorskim pravima. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na Obrtniku ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka SmartPress-a ili na bilo koji način koji može uzrokovati štetu SmartPress-u ili bilo kojoj trećoj strani. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na Obrtniku mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika i na njihovu vlastitu odgovornost uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava te prava trećih osoba.  
 
 

Zaštita privatnosti i tajnost podataka 

 
SmartPress se obvezuje poštivati anonimnost i privatnost svojih korisnika i posjetitelja Obrtnika. SmartPress će prikupljati osobne podatke korisnika/posjetitelja u skladu s važećim propisima. Navedeni podaci će se koristiti primjerice u svrhu informiranja korisnika o uslugama i sadržajima, boljeg uvida i razumijevanja potreba i zahtjeva korisnika Obrtnika kao i razvijanja mogućnosti što kvalitetnijeg pružanja sadržaja i usluga Obrtnika. 

Politika vezana uz korištenje i pohranjivanje Kolačića (HTTP cookies) 

 

Naše internet stranice koje posjećujete koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na Vašemu tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje Vašega računala prilikom sljedećeg posjeta stranice. 

  

Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati tehničke podatke kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično, ali pritom ne identificiraju osobu. 

Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske strance i boljeg korisničkog iskustva. Ti kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici. 

Kolačićima trećih strana SmartPress se koristi za dobivanje statističkih podataka o posjećenosti i načinu upotrebe naše internet stranice. Podaci koji se prikupljaju uključuju IP adresu korisnika, podatke o pregledniku, jeziku, operativnom sustavu i druge standardne statističke podatke koji se prikupljaju i analiziraju isključivo u anonimnom i masovnom obliku. 

Ovisno o postavkama na Vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste suglasni njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite. 

Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite. Napominjemo kako je svrha kolačića poboljšanje i omogućivanje upotrebe naše internet stranice te sprječavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcioniranje značajki naše internet stranica ili uzrokovati drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku. 

 

Newsletter i pretplata 


Ako ste dali izričitu privolu za primanje Newslettera, možemo Vam poslati elektronički bilten s komercijalnim sadržajem za oglašavanje. Podatke koje ste nam dostavili kako biste se pretplatili na Newsletter koristit će se samo za slanje Newslettera. Želite li odustati od pretplate na Newsletter, to možete učiniti u bilo kojem trenutku putem opcije otkazivanja pretplate koja se nalazi u Newsletteru. U slučaju otkazivanja pretplate, osobne podatke koje smo prikupili u tu svrhu prestat ćemo obrađivati.
 

Prikupljene podatke pohranjujemo samo za razdoblje tijekom kojeg primate bilten i niste otkazali Vašu privolu za primanje Newslettera. 

Obrada podataka za primitak biltena nužna je za potrebe naših legitimnih interesa. Stoga niste obvezni dostaviti te podataka i/ili privolu na primitak biltena. Pravna osnova za primanje biltena je Vaša privola (članak 6. stavak 1. Opće uredbe o zaštiti podataka). U slučaju da niste dali privolu neće Vam biti poslan bilten. 

U slučaju da Vam naš Newsletter bude dostavljen putem našeg poslovnog partnera, isti se za potrebe tog slučaja smatra izvršiteljem obrade. Obavještavamo Vas da naš poslovni partner također štiti sigurnost Vaših podataka odgovarajućim i najsuvremenijim tehničkim i organizacijskim mjerama. Naš poslovni partner ne smije koristiti navedene osobne podatke u druge svrhe, osim onih za koje smo im dali. 

 

Sigurnost 

SmartPress ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost osobnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka (poput Opće uredbe o zaštiti podataka, Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka i dr.). Napominjemo kako su Vaši podaci savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenoga pristupa i neovlaštenog izdavanja. Naši suradnici obvezni su poštivati povjerljivost Vaših podataka i pridržavati se općih akata SmartPress-a. Također, SmartPress koristi najsuvremenije tehničke i organizacijske zaštitne mjere kako bi osiguralo sigurnost Vaših osobnih podataka. 

 

Rok pohranjivanja 

Pohranjujemo Vaše podatke do isteka roka od 3 godine računajući od isteka ugovornog odnosa, osim onih podataka za koje važeći propisi propisuju duži rok pohranjivanja. Vaši podaci se u svrhe izravnog marketinga na temelju legitimnog interesa koriste do isteka roka od 3 godine računajući od isteka ugovornog odnosa, a kod podataka korisnika 3 godine nakon prikupljanja istih, osim onih podataka za koje važeći propisi propisuju duži rok pohranjivanja. Ako je prisutna privola za obradu u promidžbene svrhe koja se proteže i na razdoblje koje slijedi nakon propisanog roka, Vaše podatke pohranjujemo sve do povlačenja privole. 

 

Prava korisnika 

Korisnik odlučuje koje podatke o sebi čini dostupnim SmartPress-u. U slučaju promjene bilo kojeg Vašeg osobnog podatka molimo Vas da o promjenama obavijestite info@obrtnik.hr kako bismo ispravili ili ažurirali Vaše osobne podatke. 

Ovim putem Vas obavještavamo da imate pravo povući danu privolu u bilo kojem trenutku u cijelosti ili djelomično, na način da se obavijesti SmartPress u pisanom obliku na adresu Nehruov trg 45, 10 000 Zagreb s napomenom „Odjel GDPR“ ili u elektroničkom obliku na info@obrtnik.hr. Po primitku izjave o povlačenju privole, pisanim putem ćemo potvrditi primitak, a osobni podaci koji su obuhvaćeni izjavom o povlačenju se više neće obrađivati počevši od datuma povlačenja privole. Napominjemo kako sve obrade i/ili prijenosi učinjeni do datuma povlačenja privole i dalje će ostati pravno valjani. 

Osim prava na povlačenje privole, korisnici u skladu s važećim propisima o zaštiti podataka imaju pravo na pristup i potvrdu od SmartPress-a u vezi s osobnim podacima, pravo na ispravak, pravo brisanja (“pravo na zaborav”), pravo na ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka te pravo na prigovor. U slučaju da ste odlučili da ne želite dijeliti svoje podatke, molimo Vas uvažite kako možda nećete moći pristupiti nekim dijelovima internet stranica. Korisnici koji odluče da više ne žele primati naše usluge mogu se odjaviti od primanja obavijesti na način da odustanu od pretplate na našoj stranici, slanjem e-mail obavijesti na info@obrtnik.hr 

 

Automatizirana obrada 

Napominjemo kako se neki podaci, poput vrste internetskoga preglednika koji rabite, broja posjeta, prosječnog vremena provedenog na stranicama, pregledavani sadržaj i slični, obrađuju automatski prilikom pristupa internet stranicama. Navedeni podaci se koriste u svrhu procjene privlačnosti naše internet stranice. Napominjemo kako korisnik ima pravo da se na njega ne odnosi odluka koja se temelji isključivo na automatiziranoj obradi, osim ako je takva odluka potrebna za sklapanje ili izvršenje ugovora između korisnika i SmartPress-a, dopuštena hrvatskim pravom ili pravom Unije ili temeljena na izričitoj privoli korisnika. 

 

Linkovi na druge web stranice i sadržaji dobiveni od korisnika 

 
Obrtnik sadrži i dokumente, podatke, informacije kao i veze do drugih Internet stranica kreiranih od strane trećih osoba (linkovi) koje će se, kad god je to moguće, kao takve označavati. SmartPress nema nadzor nad navedenim dokumentima, podacima, informacijama ili drugim Internet stranicama te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane uz sadržaj na Internet stranicama kreiranim od strane trećih osoba.  
 
SmartPress nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača na Obrtniku te ni za kakvu štetu nastalu reklamiranjem na Obrtniku. Poslovni odnos između oglašivača i korisnika na Obrtniku i izvan Obrtnika isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te SmartPress nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa.  
 
SmartPress ne kontrolira sadržaj koji razmjenjuju korisnici te ne može garantirati točnost, porijeklo ili kvalitetu takvog sadržaja. U slučaju saznanja da neki sadržaj krši pravne propise RH ili narušava ugled Obrtnika kao medija, SmartPress zadržava pravo uklanjanja takvog sadržaja sa Obrtnika bez prethodne obavijesti. SmartPress neće ni na koji način biti odgovoran za sadržaj ili gubitak i oštećenje sadržaja koje je nastalo zbog korištenja Obrtnika. SmartPress zadržava pravo da sadržaj koji objavljuju ili razmjenjuju korisnici Obrtnika koristi u promotivne svrhe.  
 
 

Ukidanje i zabrana korištenja usluga Obrtnika 

 
SmartPress zadržava pravo ukinuti ili uskratiti mogućnost korištenja korisničkog računa i/ili jedne ili više usluga za koje je korisnik registriran, bez prethodne najave ili/i objašnjenja. SmartPress ne snosi odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu ukidanjem korisničkog računa ili/i jedne ili više usluga za koje je korisnik registriran.  
 
 

Prenošenje sadržaja sa Obrtnika u drugim medijima 

 
Tiskani i elektronički mediji mogu prenositi autorska djela sa Obrtnika, pod sljedećim uvjetima:  
 
A) Ako autor nije izričito zabranio reproduciranje, distribuiranje te priopćavanje javnosti svojeg djela te ukoliko se autorsko djelo koristi u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izvještavanja;  
 
B) obvezno je prilikom reproduciranja, distribuiranja i/ili priopćavanje javnosti prenesenog autorskog djela u zaglavlju naznačiti izvor i autorstvo djela (Obrtnik.hr),  
 
C) obvezno je u tijelu teksta prenesenog autorskog djela naznačiti oznaku web stranice na kojoj se nalazi izvorni članak odnosno autorsko djelo koji se prenosi,  
 
D) prilikom prenošenja autorskog djela nije dozvoljeno mijenjanje smisla, kao ni slobodna interpretacija teksta,  
 
E) za objavljivanje odnosno reproduciranje, distribuiranje i/ili priopćavanje javnosti fotografije ili video zapisa izvorno postavljenih na Obrtniku u drugim tiskanim i/ili elektroničkim medijima ili na drugim platformama potrebno je pravovremeno zatražiti pisanu suglasnost SmartPressa.